tips om foto's te maken met je smartphone

1. Telefoon stil houden


Wellicht het belangrijkste wat je kunt doen om betere foto's te maken is simpelweg je telefoon goed stil houden. Het is wellicht makkelijk om al wandelend een foto te maken, maar dat zul je echt snel terug zien in je foto als bewegingsonscherpte.

Het stiller houden van je telefoon begint met het vasthouden met twee handen; aan beide zijden van je telefoon eentje. Houd de telefoon dicht bij je lichaam in plaats van met gestrekte armen voor je uit. Voor de meeste stabiliteit kun je jouw elleboog en bovenarm tegen je lichaam aan houden en je bovenarmen in een hoek van ongeveer 45 graden voor je lichaam.

Wacht ook nog één a twee seconden na het maken van de foto's nog met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto. Verschijnt de foto in beeld, dan weet je zeker dat het maken van de foto compleet voltooid is.

Een extra tip voor de iPhone; de foto wordt pas gemaakt zodra je jouw vinger van de ontspanknop afhaalt. Dit kun je handig gebruiken door niet je vinger op te tillen zodra je een foto wilt maken, maar hem van de knop op je scherm af te laten glijden. Hierdoor kun je veel beweging van je camera simpelweg voorkomen.

2. Speel met macro fotografie


Net als compactcamera's zijn smartphones vaak erg goed in macrofotografie. Dat heeft te maken met hun compacte sensor waardoor dichtbij scherpstellen vaak geen enkel probleem is. Het leuke hierbij is dat je de achtergrond bij een macrofoto gemakkelijk onscherp kunt krijgen. Dit levert een mooi resultaat op waarbij de aandacht naar je scherpe onderwerp gaat in plaats van alles er omheen.

3. Zorg voor voldoende licht


De beste foto's met je smartphone kun je maken bij voldoende licht; bijvoorbeeld overdag in de zomer. 's Avonds (en zelfs overdag in de winter) zal je het met een stuk minder licht moeten stellen en krijg je al gauw ruis in je foto's. De (led)flitser op je camera zal hier helaas ook geen fatsoenlijke oplossing voor kunnen bieden.

Let er overigens ook op dat licht op verschillende tijdstippen op de dag erg kan verschillen. 's Ochtends vroeg als de zon net op is en 's avonds laat vlak voordat de zon onder gaat heb je doorgaans het mooiste licht. Mooier licht kan een mooiere foto opleveren ondanks de ruis die je eventueel krijgt doordat er te weinig licht was..

De HDR modus die veel smartphones hebben kan ook helpen om het maximale uit het beschikbare licht te halen. In deze stand worden meerdere foto's met verschillende belichtingen samengevoegd tot één foto.

4. Probeer verschillende apps


Het is natuurlijk erg eenvoudig om de standaard camera app op je telefoon te gebruiken. Veel andere apps weten echter meer uit de camera te halen dan de fabrikant voor elkaar heeft gekregen. Het is dus zeker de moeite wat meer apps uit te proberen. Sommige apps specialiseren zich op bepaalde onderdelen of stijlen binnen de fotografie.

Ook zijn er veel apps zoals Instagram die met een eenvoudig filter je foto een hele andere look kunnen geven. Zo kun je van een matige foto wellicht nog een prachtige zwart-wit foto in hoog contrast maken. De bewerking verhult de vaak matige beeldkwaliteit.

5. Negeer de digitale zoomfunctie


Veel telefoons hebben de mogelijkheid om in te zoomen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om digitaal inzoomen in plaats van optisch inzoomen. Digitaal inzoomen is in feite niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede opblazen. Dat komt de beeldkwaliteit zeker niet ten goede.

Negeer daarom gerust de zoomoptie van je camera en werk zoveel mogelijk met de meest uitgezoomde stand. Wil je een onderwerp dichterbij in beeld hebben, loop dan gewoon een paar stappen dichterbij. In de meeste gevallen een uitstekende optie waar de beeldkwaliteit alleen maar van zal verbeteren.

Foto's vanaf uw smartphone kunnen wij voor u printen!

mocht u vragen en of opmerkingen hebben neem gerust contact met ons op