Verrekijkers

Met een verrekijker kun je alles in je omgeving observeren. Wat zich op grote afstand afspeelt haal je dichterbij. Voor verschillende gebruikssituaties zijn verschillende verrekijkers geschikt. Er zijn drie soorten te onderscheiden, namelijk dakkant, porro en monoculairs.

Vogelspotting
De ideale verrekijker voor vogelspotting is compact en snel in gebruik. Je hoeft hierbij niet voor een extreme vergroting te kiezen. Wanneer je de vogel met het blote oog niet waar kan nemen, zal dat met een verrekijker ook niet lukken. Je blijft dan zoeken, zeker in een dicht bladerdek kan dit lastig zijn. Daarom is een verrekijker met een vergroting van 8x vaak al voldoende. Let bij je keuze voor een kijker op de lichtomstandigheden. Zijn de vogels die je wil spotten overdag, of vooral 's avonds actief? Het schemergetal is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Maritiem
Wie wel eens op een boot heeft gestaan, weet dat er een behoorlijke deining kan zijn. Daarom is de ideale vergroting van een verrekijker voor maritiem gebruik 7x. Dit is een compromis tussen een stabiel beeld en een deinend dek. Een verrekijker met stikstofvulling zorgt dat er geen vocht in de kijker komt. Zo kan er ook geen condens optreden. Gebruik een floating strap om ervoor te zorgen dat je kijker niet zinkt als deze overboord valt. Sommige kijkers zijn uitgerust met een kompas, een onmisbaar stuk gereedschap op het water.

Sport, theater en concert
Tijdens een bezoek aan het theater, een sportwedstrijd of bij een concert zit je vaak net te ver weg om de expressie op de gezichten te zien. Een verrekijker is dan een welkome aanvulling op je avondje uit. Kies voor een compacte en lichte verrekijker, je moet hem wel een tijdje vast kunnen houden. Een vergroting van 8 tot 10x is handig, omdat je er zo met je neus bovenop zit. Wil je alleen een wat beter overzicht dan is een vergroting van 4x al voldoende.

mocht u vragen en of opmerkingen hebben neem gerust contact met ons op